De toekomst van hergebruik

Circulariteit, gemakkelijk gezegd betreft dit het gebruik van producten die na de afbouw weer hergebruikt kunnen worden. Hergebruik van de bestaande materialen is nodig om uitputting van de voorraad bouwstoffen te voorkomen. Woningplatform Airbnb is hier een voorloper in, door delen te stimuleren in plaats van het individueel bezit.

Om de volledig circulaire economie in 2050 te bereiken, wil Nederland in 2030 al 50% minder ‘primaire grondstoffen’ gebruiken, waaronder bijvoorbeeld mineralen, metalen en fossielen vallen.

Hoe werkt dit in de woningbouw?

Wel, om mee te beginnen is het goed om te weten dat circulair bouwen vaak wordt gezien als een dure methode. Houtbouw is bijvoorbeeld niet automatisch circulair, omdat er rekening gehouden moet worden met de verwerking en verduurzaming.

Nieuwbouw wordt pas circulair genoemd als alle gebruikte materialen in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. De investering in een circulair project zal hoger zijn. Natuurlijke bouwmaterialen kunnen bijvoorbeeld duurder zijn dan synthetische bouwmaterialen. Om de groei van de bouwindustrie te realiseren is circulair bouwen of Cradle to Cradle (C2C) is noodzakelijk. Zowel in de ontwerpfase als de financiering moet daarom op de lange(re) termijn gedacht worden.

Hoe gaat MBS om met circulariteit?

In principe doet MBS nog niets aan circulariteit, niet bewust in ieder geval. Echter is het maar een kleine stap voor onze organisatie om volledig circulair te ontwerpen, omdat er over elk prefab-element al wordt nagedacht. Zo wordt er rekening gehouden met gewicht, montage, vorm, hijsbaarheid, koppeling… om er maar even een paar te noemen.

De komende jaren richten wij ons toe op de standaardisatie, zodat onze elementen in nieuwe projecten weer hergebruikt kunnen worden. Om de circulariteit te realiseren, willen we minder gaan instorten. Een goed voorbeeld hiervoor is Playmobil tegenover LEGO. LEGO geeft goede mogelijkheden om eindeloos te variëren, terwijl met Playmobil weinig meer te doen is dan hetgeen het voor is geproduceerd. Onze instortmethode is effectief, maar niet circulair. Hiertussen moet een gezond evenwicht gevonden worden.

De Comfortvloer van MBS Hybrid Casco is een al bestaand compromis binnen dit fenomeen en is gedreven door de uitgangspunten van MBS zelf. Het is ons doel om in de toekomst markt breed afspraken te maken betreffende deze ontwikkelingen.

Even benieuwd naar de toekomst als wij?

Volg ons dan op sociale media!

MBS Groep – Specialist in prefab beton (mbs-groep.nl)

Auteur: Naomi Buma
Naomi Buma | LinkedIn

Download: De MBS Brochure
Volg de MBS Groep

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten en bedrijven op social media.

Contact

MBS Groep
Energieweg 2
3762 ET Soest

Postbus 115
3760 AC Soest

KvK-nummer: 32077525

MBS Groep